Hoe je je brein kunt misleiden om saaie taken leuk te maken (Ja, echt!)
Laten we eerlijk zijn, er zijn van die taken die we liever overslaan. Misschien is het de administratie, de afwas, eindeloze e-mails beantwoorden, een lange meeting leiden...ik kan er zo nog wel enkele bedenken
Je brein houdt van gemak en vermaak, dus als iets saai en vervelend voelt, schreeuwt het vaak: "Waarom doen we dit in godsnaam? I hate it! Remember!!"
Gelukkig is er goed nieuws: je kunt je brein een handje helpen door het een beetje te "misleiden" maar eigenlijk kun je jezelf ook helpen door gewoon je brein heel goed te gebruiken tijdens die rotklussen. Dat vervelend “jobke” kan ineens een stuk interessanter worden als je “op de juiste knoppen drukt”! Hier zijn een paar manieren om dat te doen.
1. Ontdek je innerlijke motivatie
Heb je ooit geprobeerd een takenlijst af te werken waarvan je je eigenlijk afvroeg waarom je er überhaupt aan begonnen was? Geen wonder dat dat niet echt goed werkt.
Ons brein heeft 'pep' nodig om iets vlot te doen.
Vraag je daarom eerst af waardoor jij gemotiveerd wordt?
Niet alleen waarom je toch gemotiveerd zou kunnen geraken om die rotklus uit te voeren maar ook om dingen te vinden die je in die taak kan verwerken zodat ze plezanter wordt.
Waarschijnlijk wil jij je administratie op orde of heb je graag een propere keuken en zal je daarom toch maar aan die job beginnen maar vraag je eerst af hoe je die leuker kan maken?
Eén van mijn primaire motivaties is “mensen iets bijbrengen of uitleggen”, nogal logisch voor een trainer/coach, niet? Wel, als ik mijn vervelende administratie moet doen, doe ik alsof ik een medewerker opleid en leg ik uit wat ik doe en waarom ik het doe. Mijn denkbeeldige medewerker wordt echt heel goed opgeleid! Klinkt stom? Misschien, maar mijn administratie gaat wel vooruit en geraakt af. Een medewerker half opleiden doe je niet, toch?
Is muziek of zingen één van jouw primaire motivaties, zet je dan apart om die vervelende mails te beantwoorden en zing wat je gaat schrijven en typ de tekst, net iets ritmischer dan je normaal zou doen! Maak van elke antwoord een nieuw muziekstukje. Beetje gek? Ja, maar je zal meer mails beantwoorden in kortere tijd!
Maak ruimte voor plezier in vervelende taken!
2. Maak er een brein-trainingssessie van
Je brein houdt van uitdaging en vernieuwing. Door een taak die je niet leuk vindt toch te doen, dwing je jezelf om uit je comfortzone te komen, en dat is geweldig voor je brein. Zie het als een soort mentale push-up. Hoe vaker je uit je luie modus stapt en toch iets saais aanpakt, hoe flexibeler en sterker je hersenen worden.
Het goede nieuws? Elke kleine overwinning stimuleert de neuroplasticiteit van je brein – oftewel, je traint het om beter om te gaan met die onaangename dingen. Zie je? Zelfs je brein heeft voordeel bij die vervelende taken!
3. Gebruik de beloningstechniek
Kijk, we zijn allemaal beïnvloedbaar op vele manieren. Als we weten dat er iets leuks komt nadat we iets vervelends hebben gedaan, werken we net wat harder en sneller. Of je nu vooruitkijkt naar een aflevering van je favoriete serie, een gezellige wandeling, je lievelingsrestaurantje of gewoon je luie zetel met het zalige gevoel “dat het af is” – het vooruitzicht op iets leuks geeft je brein die broodnodige boost om alles zo snel mogelijk af te hebben.
Probeer het uit! Voordat je aan die stomme taak begint, plan je iets fijns in voor daarna. Je zult versteld staan van het effect en het gemak waarmee je die “kuttaak” gedaan krijgt.
4. Maak het leuk met een vleugje humor
Laten we eerlijk zijn: als je niet lacht, word je ongelukkig. Dus waarom niet een beetje lol maken tijdens die saaie taken? Wie zegt dat je geen grapjes mag bedenken over de dingen waaraan je werkt, over de mensen waarnaar je mails stuurt, dat je niet mag zingen tijdens je werk of zelfs dansen als je dat leuk vindt. Eén voorwaarde wel: respect voor iedereen rondom jou! Ook zij moeten op hun manier hun werk en vervelende taken kunnen aanpakken!
Zeg misschien aan je “medemens” dat je een rotvervelende klus gaat wegwerken. Wie weet staan jullie snel samen te zingen, te dansen of grapjes te maken!
Of misschien vind je wel iemand die die taak leuk vindt en ze voor jou wil uitvoeren, op voorwaarde dat jij een voor hem of haar vervelende taak overneemt die jij wel leuk vindt. Als dat geen goeie deal zou zijn.
Dus, de volgende keer dat je voor zo'n taak staat waar je absoluut geen zin in hebt, bedenk dan dat je je brein traint om ongemakken te overwinnen, vind één of meerdere dingen die motiveren en beloof jezelf een beloning daarna. Voordat je het weet, is die vervelende klus niet meer dan een kleine horde die je met gemak neemt. En wie weet – misschien begin je zelfs een beetje plezier te vinden in het saaiere werk!