Ken je die lijstjes met dingen die je moet doen of niet moet doen als je een burn- of bore-out wil vermijden? Er bestaan er tientallen. Als je wat talen kent en op het internet zoekt vind je er zelfs honderden. De do’s & don’ts die er, als je ze netjes op volgt, moeten voor zorgen dat je geen burn- of bore-out krijgt.
En dan zijn er de “terugkomlijstjes”. Die bevatten dan weer de tips die je nodig hebt om na een burn- of bore-out terug aan het werk te gaan en die terugkeer naar de werkvloer op een goeie manier te overleven.
Allemaal hebben ze wel iets en bevatten ze zeker nuttige tips maar, je voelt waarschijnlijk aan dat er nu een grote “maar” aankomt.
Hoewel al die lijstjes goeie raad bevatten is er ook een gevaar voor verkeerd gebruik.
Elk individu doet er goed aan om verschillende van die lijstjes te raadplegen en daar de voor hem of haar nuttige tips uit te halen en toe te passen.
Gevaarlijker wordt het als bedrijven, werkgevers, HR-mensen, coaches of begeleiders zo’n lijstje gaan maken en als standaard gaan toepassen op iedere persoon die ze begeleiden of onder hun verantwoordelijkheid hebben.
Voor iedereen minstens één dagje thuiswerk per week, flexibele starturen en werkplekken, een verplichte middagpauze, een wekelijkse one-to-one met de leidinggevende, een korting op een sportabonnement en twee leveringen vers fruit per week op het bedrijf voorzien en daarmee de preventiemaatregelen voor burn- of bore-out afvinken is geen goed idee. Hoewel dit een mooi lijstje aan maatregelen is en je er misschien enkele of zelfs veel werknemers mee helpt, zullen sommige werknemers helemaal niet geholpen zijn.
Helaas geldt hetzelfde voor de “terugkeerlijstjes”. Halftijds starten, beperkter takenpakket, stille werkplek, aangepaste werkuren, opvolging door HR of leidinggevende enz. Ook hier bestaan er lijstjes voor die op hun beurt effectief zullen zijn voor sommigen maar voor anderen helemaal niet.
Checklijsten afvinken is bij burn-out preventie of terugkeerbegeleiding nooit een goed idee.
Denken we alleen al maar aan de mensen, waarvan de burn-out of het risico daarop te wijten is aan een combinatie van werk- en privéproblemen, wat bij velen het geval is.
Voor die mensen schieten alle werkmaatregelen misschien compleet hun doel voorbij omdat de grootse aan te pakken problemen in de privésfeer liggen.
Wat wel een goed idee is? Een lange checklijst maken met alle mogelijke, “bestaande” maatregelen maar vooral ook met enkele blanco lijntjes, waarop de betrokkene zelf kan aangeven waar hij of zij nood aan heeft en, waarom niet, die lijst als preventieve maatregel laten rondgaan bij de werknemers of toch een bevraging doen naar wat mensen nodig hebben om hun werk vol te houden.
Wat ze allemaal nodig hebben maar waar ze misschien niet direct aan denken, is het vermogen om zichzelf te leiden, goed zelfleiderschap, met als basis een goede zelfkennis en zelfzorg. Kennis van hun eigen brein, hart en lichaam, leidend tot goede zelfzorg maakt van mensen goede shiftmakers.
Mensen die goed kunnen omgaan met zichzelf, met de wereld rondom hen en met alle verandering die er in de huidige samenleving steeds weer op hen afkomt.
FlySkyHigh helpt mensen om zichzelf ECHT te leren kennen, obstakels en belemmerende gedachten op te ruimen die hen tegen houden om hun beste leven te leven, om hun grootste potentieel te ontdekken en ermee aan de slag te gaan.